LdL International AB

 

 

 

Tranbär

 

 

Av Lucio de Luca

 

 

 

Vaccinium oxycoccus palustris. Artnamnet ”oxycoccos” kommer av grekiskas ”oxys” (sur) och ”kokos” (bär). Namnet syftar på bärens sura smak.

 

Tranbär är ett nedliggande ris med tunn och krypande rotslående stam och rosaröda blommor.

Bladen sitter strödda och är smalt äggrunda, vintergröna och läderartade med något nedvikt kant.

Tranbär blommar i juni-juli. Blommorna är rosa och sitter på långa skaft.

 

Bären är ganska stora vanligen över sex millimeter i diameter, runda, röda, ofta med mörkare röda prickar och mycket sura. De mognar sent och skall helst plockas efter det att de blivit frostnupna. 

Tranbär är vanligt i nästan hela landet, men är mindre vanlig i fjälltrakterna och är sällsynt på Öland och Gotland.

Den växer oftast i vitmossa på fuktiga marker, som kärr och myrar.

Tranbären kan användas bland annat till sylt och likör.

Tranbär har frisk och syrlig smak och används på samma sätt som lingon till sylt, kompott, i bakverk och desserter.

De kan frysas hela utan socker eller mosade med litet socker.

Man kan göra god parfait på tranbär. Bären innehåller en del bensoesyra, vilket gör de onödigt att tillsätta konserveringsmedel

 

De flesta känner till eller har hört talas om det vilda tranbäret som hos oss växer på torv- och hedmossar, men som nu blir alltmer sällsynt. De tranbär man kan köpa i handeln idag är tranbär som härstammar från en amerikansk tranbärs art.

Trots att tranbären växer vilt i vårt land så är de vi kommer i kontakt med importerade främst från USA. 

Det finns ingen yrkesmässig odling av någon betydelse i Europa

Endast i USA, Massachusetts, odlas kommersiellt och exporteras i Europa.

Tranbär får allt större uppmärksamhet och har på senare tid dykt upp i form av juice, och som drinksmaksättare på krogarna.

Bären som naturmedicin, kokta med honung, används som medel mot mask.

Flytande tranbär kan användas vid lättare urinvägsinfektioner samt verka förebyggande.

 

Näringsvärde för 100 gr.

Energivärde                       kcal 39

Protein                               0.4 gr

Kolhydrat                           8.7 gr

Fett                                     0.2 gr

C-vitamin                           10 mg

Kostfiber                            3.3 gr

Kalium                               80 mg

Kalcium                             15 mg

Fosfor                                 9 mg

Magnesium                        8 mg

Järn                                    0.7 mg

 

 

Recept:

 

Ankbröst med tranbärssås.

(även hjort och harefilée, viltsvin)

För 4 pers

 

 

Snitta skinnet på ankbrost (2 st) eller kalkonfilé (600 gr) på 3-4 ställen, och gnid in brösten med salt och peppar.

Lägg dem med skinnsidan ned i pannan och låt dem få rejält med färg. Vänd ankbrösten och ställ in pannan i ugnen och stek i ytterligare 12-15 min. tills innetemperaturen är 60 ˚C.

Brösten ska fortfarande vara rosa.

Blanda 2 dl matlagningsgrädde med 1 msk soja eller viltfond. Koka några minuter tillsammans med 3 msk torkade tranbär. Tillsätt salt och peppar.

Servera med råstekt potatis.

 

 

 

 

© deluca.se, LdL International AB